New Yorkse wandluizenplaag steekt ook in Duitsland kop op

De wandluis – een bruinrood behaard insect van ongeveer 5 mm, officiele naam in Nederland is bedwants – is in New York een gekende plaag, maar het ongedierte is ook in Duitsland bezig aan een opmars. De opmars van de wandluis heeft weinig te maken met hygiëne, tegen de wandluis is bijna geen kruid gewassen. In New York hebben de diertjes hotels, woningen en bedrijven veroverd. In Duitsland komen ze nu veelvuldig voor in dichtbevolkte gebieden.

Survivor

De wandluis leeft van bloed van onder andere de mens en dankt de naam aan de plek in huis waar zich doorgaans de meeste wandluizen of bedwantsen bevinden, namelijk in en rond het bed. De wandluis prikt met zijn steeksnuit door de huid. Die snuit bevat twee kanalen: een buisje dat bloed zuigt en een tweede dat verdovende en antistollende stoffen injecteert. De volwassen wants is een goede overlever die maanden zonder voedsel kan.

Exponentiële stijging

De Duitse vereniging van ongediertebestrijders (DSV) stelt een sterke, exponentiële stijging vast. De opmars van de wandluis in Duitsland begon ongeveer vijf jaar geleden.

Barbaarse jeuk

Wandluizen dragen geen ziektes over, er zijn derhalve ook geen officiële statistieken over hun verspreiding in Duitsland. “Maar de jeuk die ze veroorzaken is barbaars”, zegt René Gottschalk, hoofd van de gezondheidsdienst van Frankfurt.

“We moeten rekening houden met een wereldwijde opmars van de wandluis”, aldus Rainer Gsell van de DSV. Tijdens de Olympische winterspelen, afgelopen winter, zorgden de wandluizen al voor opschudding in Vancouver. Uit Noord-Amerika, Denemarken en Zwitserland zijn er duidelijke aanwijzingen dat hun populatie gestaag groeit.

Bron: HBVL.BE

Gerelateerde items