Houtworm

Houtaantastende insecten zijn grofweg te verdelen in twee groepen, namelijk:

  • nathoutboorders
  • drooghoutboorders

De nathoutboorders tasten hout in het bos aan, bijvoorbeeld staande ziekelijke bomen en pas gevelde bomen, die nog voorzien zijn van schors. Ze kunnen hun levenscyclus nog wel volbrengen in verwerkt hout, maar planten zich hier niet in voort. Ze kunnen dus wel een behoorlijk aantal uitvliegopeningen veroorzaken.

De drooghoutboorders tasten verwerkt hout aan. Vooral hout in gebouwen en op opslagplaatsen wordt vaak door drooghoutboorders ernstig beschadigd. De meest voorkomende droog houtboorders in onze panden zijn de gewone houtwormkever (Anobium punctatum Deg.), de grote houtwormkever, ook wel de bonte knaagkever genoemd (Xestobium rufovillosum Deg.), de spinthoutkever (Lyctus spp.) en de boktor (Hylottrupus bajulus L.).

Vooral de boktorlarven kunnen de bouwkundige staat van een pand dermate verminderen, dat een bestrijding niet meer kan worden uitgevoerd en alleen nieuwbouw een goed alternatief is.

De gewone houtwormkever (Anobium punctatum Degeer)

De gewone houtwormkever is de meest voorkomende houtboorder binnen gebouwen. De larve wordt wel houtworm genoemd. Andere namen zijn: meubelkever, kleine houtworm, boekenworm. De gewone houtwormkever lijkt veel op de broodkever Stegobium paniceum L. De larve van de houtwormkever, die uit het eitje komt, begint direct aan het hout te knagen. Het is dus de larve die de schade aanricht.

Deze larve leeft ± 3 jaar in het hout, om zich daarna in het vroege voorjaar (mei t/m augustus) te verpoppen, net onder de oppervlakte van het hout. In de pop ontstaat het houtwormkevertje. Dit beestje drukt zich uit de pop door het laatste flinterdunne laagje hout, waarbij de typische ronde gaatjes ontstaan. Eenmaal op het hout aanwezig zoeken de mannetjes en de vrouwtjes elkaar op om te paren. Het vrouwtje legt hierna de eitjes, de kevertjes sterven en de cyclus is rond. Voor de huisboktor geldt vrijwel hetzelfde, met dit verschil dat de larve wel tot 12 jaar in het hout kan leven, veel groter van formaat is en dus veel meer schade aanricht. Kijk ook op onze pagina over de huisboktor.

Bestrijding:

Bij aantasting door de gewone houtworm is het voldoende om het te behandelen hout goed af te borstelen. Eventueel zwaarder aangetaste delen kunnen met een staalborstel behandeld worden. Hierna kan het met water verdunde of het kant en klare bestrijdingsmiddel worden aangebracht. Dit gebeurt door een bespuiting onder druk. Het insecticide dringt diep door in het hout, alwaar de larven gedood worden. Het hout moet vrij moet zijn van verf en waslagen.

 

Zelf doen ??

U kunt bij ons diverse producten tegen houtworm aanschaffen, klik hier voor de webshop.