Fruitvliegjes ( Drosophila)

Deze kleine vliegjes komen overal voor en worden aangetrokken door gistende en rottende materialen, zoals rottend fruit, e.d. In Nederland komt een aantal soorten voor o.a. de bananenvlieg en de azijnvlieg.

De vliegen zijn ca. 3 millimeter lang, inclusief de vleugels.

De eieren, de larven en de poppen hebben buisvormige uitstulpingen waardoor ze kunnen ademhalen als ze zich ontwikkelen in vloeibare substanties.

Fruitvliegen worden aangetrokken door de geur van een zwakke oplossing van alcohol of azijn. Men treft ze vaak in huis aan maar ook in bierbrouwerijen, jamfabrieken, limonadefabrieken, fruitwinkels, dierverblijfplaatsen. Ze voeden zich met rottende, gistende materialen, maar ook met sap van beschadigde planten en vruchten en soms met schimmels. Vers gaaf fruit wordt niet aangetast.

Wanneer deze vliegen ergens in grote aantallen aangetroffen worden, dan moet eerst de bron opgespoord worden. Die bron vervolgens opruimen zodat de last snel tot het verleden zal behoren. Voedselresten dienen zo snel mogelijk te worden verwijderd. Vuilnisemmers en afvalcontainers dienen goed sluitend te zijn. Vuil dient regelmatig te worden afgevoerd en de emmers of containers gereinigd ten einde te voorkomen dat vuilnisresten achterblijven.

Fruitvliegen worden aangetrokken door de geur van een zwakke oplossing van alcohol of azijn. Ze voeden zich met rottende, gistende materialen, maar ook met sap van beschadigde planten en vruchten en soms met schimmels. Wering is eigenlijk de enige remedie. Met name in de zomer vrijwel elke dag de afvalbakken legen of buiten laten staan.