Mieren

Mieren

Ongetwijfeld heeft U het al een keer meegemaakt. Een lange colonne mieren marcheert door uw keuken of woonkamer, op een of andere wijze hebben zij hun weg gevonden naar de etensresten, welke u de vorige avond niet goed opgeruimd hebt. Vaak gaat het om zoetigheid die ze ontdekt hebben op de aanrecht, in een keukenkast of misschien zelfs in een niet goed afgesloten afvalemmertje. In een grote optocht lopen de mieren recht op hun doel af. Het is een komen en gaan, de ene helft gaat halen terwijl de andere helft al weer op de terugweg is naar het nest.

Gek op zoet

Tuinmieren komen in heel Nederland voor in diverse soorten. De nesten vindt u in zandgrond en, meestal buitenshuis onder de straattegels, maar ook onder bloempotten. Een enkele keer kan dit ook binnenshuis voorkomen, bijvoorbeeld als het huis bovenop het nest is gebouwd. Sommige soorten nestelen ook in oud, rottend hout. In de wintermaanden houdt de kolonie zich meestal tamelijk rustig, maar zodra het voorjaar begint, zie je ze weer verschijnen, overal kom je dan die kleine hoopjes zand tegen. Ze zijn altijd bezig met het zoeken van voedsel, het liefst producten die suiker bevatten, ook verzamelen de mieren honingdauw, het afscheidingsproduct van bladluizen en eten ze kleine insecten. Binnen in de woning zoeken ze naar zoete voedingsmiddelen die ze overal weten te vinden.

Rangen en standen

Mieren leven echt in een soort staat en kennen rangen en standen. De koninginnen leggen de eieren en zijn heel vaak gevleugeld. De werksters zijn de onvruchtbare vrouwelijke exemplaren. Zij bouwen het nest uit, beschermen het en zorgen voor de larven. Het zijn vooral de werksters die op zoek gaan naar voedsel in de huizen, dit tot grote ergernis van de bewoners. Mannetjes zijn er meestal alleen gedurende de paringstijd, zij hebben ook vleugels en bevruchten de koninginnen. Daarna sterven ze.

Buiten houden is beste oplossing

Hoewel mieren een nuttige taak vervullen in de natuur, zorgen zij voor schade zodra ze de mensen lastig gaan vallen. Het voedsel waar ze overheen lopen of op gaan zitten is ongeschikt voor consumptie, omdat mieren bacteriën bij zich dragen. Met name bij grote aantallen zijn ze beslist hinderlijk en zeer onhygiënisch. De beste bescherming tegen mieren is er voor te zorgen dat ze buiten de woning blijven. Dat kan door alle levensmiddelen te bewaren in afgesloten potten of bussen. Maar ook door ‘s nachts de afwas niet op het aanrecht te laten staan.

Deskundige hulp

Vormen de mieren een ware plaag? Laat dan een deskundige ingrijpen. Sommige middelen zijn zeer effectief maar mogen alleen worden gebruikt door deskundigen die in het bezit zijn van een bewijs van deskundigheid.

Zelf mieren bestrijden?, klik hier voor onze webshop.

laat een reactie achter

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.